Pentue suunnitteilla kevät/kesä 2022

 Fly (Fly x Cody pentue kevät/Kesä 2023)

Suunnitteilla pentue Fly x Cody yhdistelmällä. Flyn juoksuja odotetaan alkavaksi huhtikuussa.

Pentue tehdään yhteistyössä Flyn omistajan Tian kanssa.

Tulevan pentueen emä Fly tuli Suomeen Iso-Britanniasta tähän meille kesän alulla 2021. Samalla kertaa tuli myös Flyn täysiveli eri pentueesta. Elämän alkutaipaleella he ovat siis asuneet kasvattajallaan britteissä työkoirien tiloissa.

Flyn isä Michelle Andersonin RED on ROM ("ISDS rotuunotto") rekisteröity joten sen sukutaulu on tyhjä. Red on ohjaajansa (ja monen muunkin) erittäin korkealle arvostama työkoira ennen kaikkea, mutta on myös menestynyt paikallisilla kisakentillä. Red on myös isosti vaikuttajana miksi sekä Fly että Glen suomeen tuotiin. Flyn emä on Caefelin Clemin eli Taffin tytär Pip (kts. Kelsy x Taff pentue.)

Suomalaisia kiinnostavat toki paljon terveystulokset ja niiden osalta näistä tuontien taustoista on mahdotonta kertoa, sillä Iso-britanniassa ei työkoirilla ole sellaista tutkimusmäärää tapana toteuttaa kuin mitä esimerkiksi kennelliitto täällä ohjaa. 

Kuitenkin Fly itse on testattu terveeksi, lonkat C-C, kyynärät 0/0, olat terve/terve, silmät ECVO clear, selkä LTV0, VA0, MyDogDna kaikki clear. Flyn veli Glen (Leena Jussilan "tallissa" nykyisin, kisannut spky 1lk) joka on puolisen vuotta nuorempi on myös kuvattu lonkat C-C, olat terve/terve, kyynärät 0/0, normaalit kivekset. Ja kuten sanottu Flyn emän isä Taff on poikkeuksellisen laajasti tutkittu työkoiraksi. 

Flylla on iloinen, avoin luonne. Se on sopivan pehmeä ottaakseen koulutusta vastaan helposti ja haluaa miellyttää ohjaajaa. Vilkkautta (toimintakyky) löytyy jonkin verran positiivisessa mielessä. Fly tulee toimeen erinomaisesti kaikkien kanssa ja sopeutuu erilaisiin laumoihin erinomaisesti, se on nöyrä eikä osoita negatiivista terävyyttä. Flylle maistuu ruoka ja se myös leikkii erinomaisesti.

Flyn päälajiksi muotoutui agility sen jälkeen kun Tia ihastui Flyhin ja halusi Flyn omakseen. Fly muuttikin Vantaalle yli vuosi sitten ja on sopeutunut erinomaisesti sekä uuteen elämäänsä että myös laumaansa. Fly on sytytelty lampaille ja sillä on luontainen kyky koota ja tasapainottaa. Kuitenkin kaupunkiin muuton myötä lampailla se on käynyt vähän vähemmän ja sen tarkemmin on hankala sanoa sen viettiominaisuuksista sillä sen koulutus on vielä niin kesken.

Agilityssä Fly käyttää vauhdin lisäksi päätään, se haluaa tehdä oikein ja pyrkii ratkaisemaan ohjaajan vinkit.

Fly on nöyrä ja helppo bordercollie, se olisi ehkä hyötynyt pentuna sosiaalistamisesta enemmänkin mutta on osoittanut erinomaista kykyä sopeutua ja oppia myös myöhemmin. Fly sujahtaa kuin hansikas käteen myös oman laumani sekaan, se on vauhdikas ja hauska koira mutta myös fiksu. Flyn ja Codyn pentueesta yhdistyy siis samoja linjoja mitä syksyn 2022 Kelsy x Taff pentueessa jonka nuoriin pentuihin olen erittäin tyytyväinen.

Fly pitää kaikista ihmisistä ja on erinomainen matkakaveri. Ei ole tullut vastaan alusta tai ääniarkuuksia. Ei allergioita eikä ontumisia.


Fly koiranetissä

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=ER60047%2F21&R=297




Flyn sukutaulu



Rhaz " Cody" 

Kotona kasvatettu ja koulutettu omilla jaloillaan seisova nuori uros, kasvanut meillä sekalaumassa. Cody on raamikas uros, joka on alusta asti ollut kiihkeä viettinen mutta kuitenkin ajatteleva niin työssä kuin vapaalla. Hyvin mutkaton koira ottaa mukaan matkaan ja olla missä vaan. Ei ääniarkuuksia, avoin ja sosiaalinen ihmisille ikään katsomatta. Codylla on minun näkökulmasta tarkasteltuna sopivasti pehmeyttä, jotta sen treenaaminen on miellyttävää ja oppii hyvin asioita, se haluaa kuunnella ihmistä mutta paimennusviettiä ja halua tehdä riittää, joten jos ohjaaja ei tiedä mitä siltä haluaa kykenee Cody kyllä eläimet käsittelemään vietin ja työälyn kanssa itsenäisemminkin (tai ohjaajasta huolimatta). Codyn eläintenkäsittely tyylissä on paljon samaa kuin emällään Kemi Dazilla, esimerkiksi turhaa suun käyttöä ei ole koskaan edes pikkupentuna ollut. Cody on myös mukavaa katsottavaa työskennellessään, se on tyylikäs ja sillä on jonkin verran silmää. Vietin kiihkeys ja silmä ajavatkin nuoren koiran joskus tilanteisiin jossa itsevarmuus ei riitä, ja näissä on ehdottomasti Codyn kanssa vielä kerättävä kokemusta ja treenattava, jotta itseluottamus ja kokemus kasvavat.

Cody on kotona peruskoulutettu paimenkoira ja se on kilpaillut 1-luokassa SKL kisoissa muutamaan otteeseen hyvin tuloksin. Täällä meillä Cody ehti tehdä myös laidunsiirtoja ja lastausta yms perustyötä. Ja seuraavalla kaudella Cody toivottavasti pääsee myös harjaantumaan eri paikoissa ja erilaisilla lampailla. Kotioloissa ja laumassa mutkaton ja osaa myös levätä ja ottaa rennosti. 

Cody muutti syksyllä 2022 Merjan paimenkoiraksi Kokkolan seutuville, oman perhetilanteeni (alta 1v lapsi) vuoksi minulla ei esimerkiksi ole lampaita tänä talvena, ja koen että koirien tulisi saada kehittyä täyteen potentiaaliinsa sekä saada työtä johon niitä olen kasvattanut ja kouluttanut. Merja ja Cody ovat treenanneet talvesta huolimatta viikottain ja olen enemmän kuin tyytyväinen ja onnellinen nähdessäni että Cody toimii uudella ohjaajallaan aivan kuten se on koulutettu, ohjaajan rooli toki huomioiden. Lisäksi Cody on sopeutunut sekalaumaan kelpieiden kanssa hienosti.

Cody on ennen kaikkea sellainen koira jota kasvatustyössäni haen; terve paimenkoira, joka kykenee työhön ja jonka kanssa kenen tahansa asiaansa paneutuvan ohjaajan on miellyttävää lähteä tekemään töitä tai harrastuksia, koska myös viettipuolella koiralla on annettavaa monin tavoin. Ja jolla on myös arjessa miellyttävä temperamentti ja on mutkaton kumppani arkipäivän elämässä.

Terveys: lonkat A/A, kyynärät 0/0, olat terve/terve, selkä LTV0, VA0, silmät ECVO clear. EAOD altis, muut clear. Codylla ei ole mitään ruokaineallergioita tai iho-ongelmia, eikä se ole koskaan ontunut kasvuiässä tai muutenkaan ollut mitenkään tapaturmainen. Codyn kaikki terveystutkitut sisarukset ovat kaikki saaneet terveen paperit (yksi kuvaamatta).


Cody koiranetissä https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=ER17614/20&R=297

Codysta löytyy myös blogista The Rhazler's pentueen sivulla sekä omalla välilehdellään lyhyesti juttua.